“Hagyomány-helyi érték-hálózat” az Alföld közepén
A Nemzeti Vidékstratégia alapcélkitűzésként szerepel a tájak épségének tudatos megőrzése, a lakosság jó minőségű és biztonságos élelmiszerrel történő ellátása, a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás, környezetünk védelme. Az integrált vidékfejlesztési politika fókuszában a családi gazdaságok fejlesztése, a monokultúrás tömegtermelés helyett a minőségi, mozaikos, a környezet- és tájgazdálkodási szempontokat szem előtt tartó mezőgazdaság előnyben részesítése áll. A stratégiához igazodva a Nagykunság térség versenyképességének, közösségformálásának javítása érdekében létrehozták a lokális, tradicionális ízekre és formavilágra épülő kézműves íz- és termékházat Mezőtúron.
A filmen megszólal:
- Muraközy Tamás a’ la carte chef (Nagykunsági Íz-és Termékház)
- Patkós Mónika háziasszony, ügyvezető (Nagykunsági Íz-és Termékház)
- Móga Melinda őstermelő
- Fehér Viktor őstermelő
- Szakáli Istán Lóránd a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtikára
- Kovács Sándor Jász-Nagykun-Szolnok megye megyei közgyűlésének elnöke
- Hornyákné Sila Katalin fazekas, népi iparművész
A film megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=Z3QA7iAhUNQ&feature=youtu.be