Zöldülj, fordulj! című szemléletformáló programsorozat

Zöldülj, fordulj! című szemléletformáló programsorozat

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 a Fenntartható Térségért Alapítvány (FETA) által megvalósítandó, Zöldülj, fordulj! című szemléletformáló programsorozatról

Fenntartható Térségért Alapítvány (FETA) a Földművelésügyi Minisztérium „A hazai hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági szemléletformálásra fordítható támogatás” (FM-LSZF/2017-01) című programjában iskolai szemléletformáló programsorozatot valósít meg hat településen Békés- és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2018. februárjában. A program címe: „Zöldülj, fordulj – interaktív tanulás, környezettudatos jó gyakorlat-átadás a Tiszazugban és a Körösök mentén” KNSZfF/125-8/2017

A Fenntartható Térségért Alapítvány legfontosabb céljai közé tartozik a fenntartható fejlődési folyamatok kialakításának és tanulhatóságának megteremtése, segítése, valamint gyakorlati bemutatásuk a mindennapi élet különböző területein. Küldetésünk fontos pillére, hogy a fenntarthatóság megismertetését minél fiatalabb korban kezdjük el. Tapasztalataink szerint, minél hamarabb gyermekeink életének részévé válik környezetük védelme, a fenntarthatóság kiépítése és megőrzése, illetve rajtuk keresztül is minél több felnőtthöz jut el a gondolataink és céljaink lényege, annál hamarabb kialakul a tudatos gondolkodás.

Ennek megfelelően általános iskolásokat és óvodásokat megcélozva hat intézményben kerül megvalósításra egy-egy napos program, melynek során tanóránként 2-2 osztály vesz részt interaktív kiállításon, helyi termék kóstoláson és előadáson, így összességében a 6 településen közel 2000 gyermeket érünk el.

A programot befogadó intézményeknek a környezeti nevelés és szemléletformálás további folytatásához átadásra kerülnek ajándékok is: szelektív öko kukák, madáretetők, a témával kapcsolatos kiadványok és könyvek.

A programsorozat helyszínei és időpontjai:

A Békés megyei helyszínek és időpontok:

2018.02.08. csütörtök 08:00-15:00, Békés, Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, József Attila u. 12.

2018.02.09. péntek 8:00-13:00, Kondoros, Kondorosi Petőfi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Kollégium,

2018.02.13. kedd 8:00-14:00, Mezőberény, Mezőberény Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Petőfi Sándor út 13-15.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei helyszínek és időpontok:

2018.02.15. csütörtök 08:00-12:00 Öcsöd, Öcsödi Szivárvány Óvoda és Bölcsőde, Vörösmarty u. 25/a.

2018.02.16. péntek délelőtt 08:00-12:00 Csépa Petőfi Sándor Tagintézmény, Béke út 118/b.

2018.02.16. péntek délután 13.00-16:00 Tiszakürt, Tiszakürti körzeti Általános Iskola

2018.02.26. Kunszentmárton, Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Deák Ferenc u. 4.

A projekt célja, hogy az iskolák a mindennapokban is megvalósítsák az ökotudatos életmódot, a tanulók az egyes témanapok keretében információt kapjanak a lehetőségekről, módszerekről. Tapasztalatunk az, hogy interaktív módon, kis csoportos beszélgetések keretében lehet leginkább eljuttatni a fiatalokhoz a környezetvédelem egyre sürgetőbb fontosságát. A projektben kis „műhelymunkát” végzünk, mivel a vándorkiállítás egyes állomásain illusztráljuk, elmondjuk a hulladékcsökkentéssel, szelektív gyűjtéssel, komposztálással, helyi termékekkel, zöld háztartással kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudnivalókra. Ezekkel a játékos és a résztevőket bevonó, aktivizáló impulzusokkal az óvodáskorú gyermekek, az általános és a középiskolás tanulók is belátják tiszta környezetünk jelentőségét és ebben a saját felelősségüket.

A fenti helyszíneken és időpontokban lehetőség lesz a sajtó számára interjúk készítésére is.

Részletekért keresse Soczó Krisztina kuratóriumi tagot a +3630/607-6820-as telefonszámon, vagy az események helyszínén.

  1. február 4.

A program a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósul meg.

www.szelektalok.hu