KUNSÁGI BABLEVES KÖRÖMMEL

Hozzávalók: fél kiló sertésköröm, 25 dkg tarkabab, 3 babér, kevés olaj, liszt, 2 fej vöröshagyma, ecet, paprika, só
Elkészítése: A körmöket négyfelé vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. A babot enyhén sós vízben a babérral és az egyik fej egészben hagyott hagymával megfőzzük. Ha mindkét alapunk készre főtt, összekeverjük őket, és hagymás-paprikás rántással sűrítjük. Ecettel pikánsan savanyúra ízesítjük.

BÁRÁNYKOCKÁK PÖSZMÉTÉVEL

Hozzávalók 4 személyre: 80-90 dkg báránylapocka, 1 fej hagyma, 1 kiskanál pirospaprika, 1 evőkanál zsír
A mártáshoz: 1 liter érett pöszméte, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, cukor, só, apróra vágott friss kapor
Elkészítése: A báránylapockát 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk és hagymás, paprikás zsírban pároljuk egy kevés víz hozzáöntésével. A megtisztított pöszmétét egészben 1 evőkanálnyi zsíron átforgatjuk, 3-4 percig pároljuk, és egy kis vizet öntünk alá. Lisztből, tejfölből habarást készítünk és hozzáadjuk a gyümölcshöz. Tehetünk bele egy kevés apróra vágott kaprot, és ízlés szerint cukorral, sóval ízesítjük. Amikor a hús megpuhul, szűrőkanállal a forró pöszmétéhez adjuk és felforraljuk.

BOJTÁRAVATÓ

Hozzávalók adagonként: 15 dkg agyvelő, 15 dkg máj, 10 dkg szalonna, 3-5 dkg vöröshagyma, 4 szelet birkaborda, kevés zsiradék a sütéshez
Elkészítése: A birka agyvelőt hártyáitól letisztítjuk, Pár percre forrásban lévő sós, pár csepp citrommal ízesített vegetás vízben leforrázzuk. A májat kiolvasztott szalonna zsírjában pirított hagymára dobjuk és fehéredésig pirítjuk. A kettőt egybedaráljuk, ízesítjük őrölt borssal, pástétom fűszerekkel és pástétommá kikeverjük. A bordákat enyhén sózzuk, borsozzuk, és egyik oldalukon lisztben áthúzzuk. A nem lisztes felére vékonyan a pástétomból kenünk, és kettőt a pástétomos oldalukkal összetapasztjuk. Kevés zsiradékon mindkét oldalukról aranysárgára sütjük, vigyázva a fordításnál szét ne essenek
Köretnek: Sült krumplit, gyengén lecsós tarhonyát, de újabban hasábburgonyát adhatunk mellé.

KUNSÁGI HÁTSZÍN

Hozzávalók: 1 kg hátszín, só, törött bors, 2 dl olaj, 1 citrom, 6 dkg vaj, 3 gerezd fokhagyma, pirospaprika, 1 kanál mustár
Elkészítése: A hússzeleteket kiverjük, megkenjük olajjal, megsózzuk, alaposan megborsozzuk, és hideg helyen pihentetjük. A fokhagymát pépesre zúzzuk, összekeverjük pirospaprikával és mustárral. Ezzel a masszával megkenjük a hússzeleteket, majd roston megsütjük őket. Kb. 6-7 perc a sütés ideje. A vajat alaposan elkeverjük a citromlével, egy kevés sóval ízesítjük, és megsült hússzeletekre helyezünk egy-egy darabkát.

SZAKÁLLASI CSUKAPÖRKÖLT

Hozzávalók: 3 db félkilós csuka (a szakállasi Holt-Tiszából), 15 dkg füstölt szalonna, 3 fej hagyma, őrölt paprika, édes és csípős 3 gerezd fokhagyma, 1 liter Szekszárdi Cabernet, vagy Pinot Noir, 4 adagnyi túrós csusza
Elkészítése: Az apróra vágott szalonnát bográcsban kiolvasztjuk, a félfőre vágott hagymát a zsírban üvegesre hevítjük. Egy deci vörösborral tovább fonnyasztjuk, belehintjük a kanálnyi édes őrölt paprikát. A tisztított csukákat kétujjnyi szeletekre vágjuk, belehelyezzük a bográcsba, fedő alatt pároljuk, néha megriszáljuk a bográcsot, oda ne kapjon a hal, a párolgást vörösborral pótoljuk (a bográcsban is). Közepes bükkfalángon kb. 45 perc alatt kész a pörkölt, az utolsó 5 percben ráhintjük az erős paprikát. Túrós csuszával és a maradék vörösborral tálaljuk. Csusza nélkül is teljes értékű étel.

KUNSÁGI SERTÉSBORDA

Hozzávalók: 8 szelet sertésborda, 5 dkg vaj, barack kompót, szerecsendió, só, bors
Elkészítése: A karajszeleteket kicsontozzuk, jól kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és a vajban mindkét oldalát ropogós pirosra sütjük. Tűzálló tálra egymás mellé rakjuk a szeleteket, és minden szeletre egy fél barackot teszünk. Ráöntjük a vajat, amelyben a hús sült, a tetejét meghintjük szerecsendióval, és a sütőben kissé megpirítjuk.

PORCSINSALÁTA

Hozzávalók: személyenként 1 maréknyi porcsin, 1 teáskanál olaj, 1 evőkanál citromlé, bors, só, kapor, petrezselyem
Elkészítése: A porcsint megmossuk, a levelek alatt elvagdossuk. A szár része nem kell. Kevés vizet citromlével, olajjal, kikeverünk, fűszerezzük sóval, borssal, majd a salátára öntjük. Többször megforgatjuk és frissen tesszük az asztalra. Tálaláskor hintsük meg apróra vágott zöldfűszerekkel, díszíthetjük kemény tojással, citromkarikákkal.

KUNSÁGI TEJES RÉTES

Hozzávalók: Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 4 dkg vaj, 5 tojás, 25 dkg mandula, 8 dkg cukor, 2 dl tejföl, 5 dkg mazsola, 4 dkg zsemlemorzsa
Elkészítése: A darált mandulát elkeverjük a cukorral, a tojássárgákkal, a tejföllel, majd a keményre felvert tojáshabbal. A réteslapokat olvasztott vajjal meglocsoljuk, zsemlemorzsával meghintjük, elosztjuk rajta a mandulás keveréket, megszórjuk a megmosott mazsolával. Feltekerjük, és megsütjük. Vaníliával ízesített meleg tejet kínálunk hozzá