2015. 07. 16. – Megszentelték a Nagykunsági Íz-és Termékházat

2015_07_16_rendezveny_hirkepA Váci Egyházmegye „Földbe vetett bizalom avagy a Váci Egyházmegye jó gyakorlatai, tudásátadás, hálózatosodás” címmel nyert támogatást sokoldalú és fenntartható vidékfejlesztéssel kapcsolatos országos, térségi és helyi szintű szakmai konferenciák szervezésére. A fórumra a Váci Egyházmegye, a Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest megyék, valamint a Nagykunság tájegység területén tevékenykedő vidékfejlesztési szakembereket hívták meg, hogy megosszák egymással a jól működő helyi gyakorlatokat.

A Nagykunsági Íz- és Termékház a térség őstermelői számára ad bemutatkozási lehetőséget – szólt Bíró Anna, az MNVH vidékfejlesztési referense a nemrégiben átadott épületről. Intenzív fejlődési folyamatról számolt be: öt évvel ezelőtt még mind a helyi termék, mind a helyi piac alig volt ismert fogalom, ma pedig egyik hely után a másikon jelenik meg a termelői piaci értékesítés.

A konferencia résztvevőit a váci megyéspüspök köszöntötte. Beer Miklós arról vallott, hogy gyerekkorától fogva közel áll hozzá a falusi élet. „A pusztuló falu, a parlagon heverő földek látványa napi „élményünk”. Az adott társadalmi körülmények között kell Isten szándékát keresnünk, és így kell segítenünk egymást az élni akarásban, megújulásban. Célunk, hogy tájékozódjunk, milyen helyzetben vannak falvaink, milyen lehetőségeket találhatunk az állami intézetekkel való együttműködés terén. Feladatunknak érezzük, hogy hálózatot építsünk őstermelők, szövetkezetek között, közösséget a falusi termelő és városi fogyasztó emberek között. Szeretnénk, ha papjaink »megfertőződnének« a gazdálkodás lehetőségével”  – indokolta a püspök az egyházmegyei vidékfejlesztési iroda két évvel ezelőtti létrehozását. Hozzátette: „Azon fáradozunk, hogy megmutassuk, meg kell becsülnünk a földet, meg kell mutatnunk ennek az életformának örömét és szépségét, de gondját, verejtékét is.”

Dr. Kozma Gábor, a szegedi Gál József Főiskola rektora köszöntötte a résztvevőket, majd ismertette az intézet képzési programjait.

Szabó József, a Nagykunsági Református Egyházmegye főjegyzője, törökszentmiklósi református lelkész a térség néhány jól működő gyakorlatát mutatta be, arra keresve a választ, mi lehet az egyház szerepe a vidékfejlesztésben. Előadásában a Nagykunság drámai népességfogyására is felhívta a figyelmet.

Dr. Eperjesi Tamás, a Herman Ottó Intézet vidékfejlesztési igazgatója, az intézet főigazgató-helyettese arról beszélt, milyen fórumok lennének szükségesek a hálózatépítéshez, hogyan juthat el az információ a termelőhöz. Méltatta a térségi fórumokat, melyek rávilágítanak a megújulás, fejlődés szükségességére.

Fieszl Csaba, a Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Irodájának igazgatója az egyházmegye kezdeményezései közül bemutatta a konyhakertprogramot, a termelői piacot, a „Gyümölcsfát a plébániakertbe”, a „Mezőgazdasági szakkör az iskolában” elnevezésű programjaikat, illetve a közmunkaprogramba való bekapcsolódásukat. A konyhakertprogramban önellátásra biztatnak, a piac keretében a termelői bázis kiépítését célozzák. Évente vetőmagot osztanak, egyre növekvő mennyiségben és területen. Termelői piacuk Vác után Újhatvanban és Nyáregyházán várja a vásárlókat, és hamarosan nyitnak Szolnokon is. A mezőgazdasági szakkör a váci Karolina-iskolában indult, azóta tizennégy tanintézmény csatlakozott a kezdeményezéshez. Moduláris iskolakerteket alakítottak ki a Szent István Egyetemmel együttműködve.

Patkós Lajos, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének vidékfejlesztésért felelős alelnöke a kamara munkáját és szerepét mutatta be a rövid ellátási láncban..

Móga Melinda bemutatta saját tanyagazdaságát. Háda Attila Elemér , a Földművelésügyi Minisztérium Agrárfejlesztési Főosztálya Térségi Programok Osztályának vezetője a tanyák rövid ellátásban való szerepét prezentálta.

A résztvevők megtekintették a Nagykunsági Íz- és Termékházat, valamint a Kovács Kerámiai Manufaktúra fazekasműhelyét és a Mezőtúri Református Egyházközség Bíró Kálmánné Bakos Ilona Idősek Otthonát.

Képgaléria

Videóanyagok (forrás: Mezőtúr Városi Televízió)